Anasayfa / Basın Açıklamaları / TOPLU GÖRÜŞMELER ORTA OYUNUNA DÖNDÜ

TOPLU GÖRÜŞMELER ORTA OYUNUNA DÖNDÜ

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 2. Turu da ilk turu gibi hezimetle sonuçladı. KESK in yine çekilmesi ile sonuçlanan görüşmelere 24 Ağustosa kadar ara verildi.İlk tur görüşmelerde KESK’in ancak Memur-Sen’den beklenecek bir yaklaşımla “referandum sonrası toplu sözleşme” talebi hükümet kanadından “önce evet, sonra sözleşme” yanıtını almıştır.

İmza konulan uluslar arası sözleşmelerin iç hukukun üzerinde olan maddeleri gereği yapılması gereken toplu sözleşmelerin bir referandum rüşveti haline getirilmesini şiddetle kınıyoruz.

Toplu görüşmeler geçmişinde yetkiyi alan sendikanın masaya yapıştığı, kaybedenin aslan kesildiğini görmeye alışmış olan memurlar bu defa sağlı sollu darbe almışlardır. Memurun gerçek gündemi ve acil ihtiyaçları referanduma meze yapılmıştır. Senede birkaç hafta hatırlanan ve masaya yatırılan emekçi sorunları ne yazık ki sandığa gömülmüştür.

Anadolu Eğitim Sendikası olarak toplu görüşmelerin taraflarını bir defa daha uyarıyoruz:

· Üyelerimizin Anayasaya rağmen uluslar arası hukuk gereği olarak toplu sözleme hakkı zaten mevcuttur. Yapılması gereken bu hakkın teslimidir.

· Temsil Yetkili sendikaların toplam üye sayısı diğer sendikalara üye olanlar ve sendikasız olanlara göre azınlıkta kalmakta iken bu kesimlerin ihtiyaç ve talepleri görmezden gelinmektedir. Masaya oturan taraflar genelin hak ve itibar kayıplarından sorumlu olacaklardır.

· Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın “toplu sözleşme istiyorsanız referanduma evet diyeceksiniz” yaklaşımını son derece yakışıksız buluyoruz. Hükümetlerin görevi refahı ve özlük haklarını korumak ve geliştirmektir, bunun ön şartı olamaz.

· Uzun aralıklarla bir araya gelip kısa görüşmeler yapan hükümet temsilcileri ve sendika temsilcileri iş yavaşlatmakta, malzemeden çalmaktadır. Tarafların bir dahaki görüşemeye kadar bu iki görüşmeden dersler çıkararak ve derslerine çalışarak hazırlanmaları gerekmektedir.

Toplu sözleşme rüşveti gölgesinde kalan görüşmeleri yakından izleyerek, üyelerimiz gerçek gündemini seslendirmeye devam edeceğimizi taraflara ve kamuoyuna duyuruyoruz.

Anadolu Eğitim Sendikası