Anasayfa / Basın Açıklamaları / TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN SEN GEREKLİSİN ÖĞRETMENİM!

TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN SEN GEREKLİSİN ÖĞRETMENİM!

Türkiye’nin aydınlanma devriminin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk Millet Mekteplerinde, kara tahtanın karşısına geçerek bizzat eğitimin içerisinde yer aldığı ve 24 Kasım 1928 tarihinde ‘başöğretmenlik’ unvanına uygun görüldüğü günden bugüne 82 yıl geçti. O günden bugüne Cumhuriyet Devriminin cehalete karşı başlattığı savaş ne yazık ki önemli derecede kan kaybetmiştir. 1950’li yıllara kadar devrimci, aydın, halkçı ve üretken gençler yetiştiren okullarımız, AKP iktidarlarıyla birlikte, 2011’lere yaklaşırken gelenekçi, yobaz, bireyci ve üretemeyen/kısır insan yetiştiren merkezlere dönüştürülmüştür. Emperyalistlerin ve onların yerli ortaklarının öngördüğü teslimiyetçi nesiller yetiştiren “sözde eğitim sistemi” ülkemizin kaçınılmaz yazgısı olmuştur.

Ekonomik sıkıntılar içerisinde çaresizleştirilen öğretmenlerimiz, yine de toplumsal sorumluluğunun gereği içerisinde, tüm zorluklara rağmen görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır. Türkiye genelinde öğretmenlerimizin büyük bir çoğunluğu ek iş yapmaktadır. Bu ek işler; taksicilik, nakliyecilik, boya-badana ve tamirat işleri, 2. el oto alım-satımı, olursa özel ders ve dershanelerde iş şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Öğretmenliği sözleşmeli hale getirerek mevsimlik işçi statüsüne dönüştürmek isteyenlerin bir başka hedefi ise eğitim sistemimizi cemaatlere teslim etmektir. Komik zamlarla, yoksulluk ve açlık sınırı altında çalıştırılmak istenen öğretmenlerimiz, süreç içerisinde toplumsal saygınlıklarını da yitirme noktasına gelmişlerdir.

Bundan dolayıdır ki Eğitim İş; doğru devrimci duruşunu, emperyalist güçlere ve onun yerli işbirlikçilerine karşı koruyacaktır. Eğitim emekçisinin alın terini ziyan ettirmeyecek, bebelere süt, gençlere gelecek, çocuklarımıza ekmek ve kitap, yurdumuza adaleti ve barışı hâkim kılana dek mücadelesini sürdürecektir. Büyük sendikacı, öğretmen Fakir Baykurt’un “öğretmen eğilmez, bükülmez, yalvarmaz ders verir” sözüne karşın öğretmeni eğmek, bükmek ve yalvartmak isteyenlerin bugün birazda olsa yüzlerinin kızarması gerekir. Çünkü bugün, devletin en yetkili organlarında söz sahibi olan kişilerde de birçok öğretmenin emeği vardır. Hamasi nutuklarla, dostlar alış-verişte görsün mantığıyla yapılan iyileştirmelerle, öğretmenlerimizin ve diğer eğitim emekçilerimizin hakkı ödenemez. Mutlaka toplu sözleşmeli grev hakkımızı ve saygınlığımızı kazanacağız.

Tüm öğretmenlerimizi ve eğitim çalışanlarını, bir kez daha, Cumhuriyet’in kazanımlarına, mesleğimize, emeğimize ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarımızın gününü kutlarız.

Eğitim-İş Adana Şube Başkanı
İsa KAYADAN