Anasayfa / Basın Açıklamaları / ÜÇ FİDANI ANIYORUZ

ÜÇ FİDANI ANIYORUZ

Tam Bağımsız Türkiye mücadelesi veren yüreklere selam olsun. Son nefeslerinde dahi Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi diyen “Tam Bağımsız Türkiye” şiarını belleklere kazıyan 68’in devrimci gençlik lideri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı 6 Mayıs 1972’de idam edilişlerinin 39.yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

O günden bugüne geçen süre içinde, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının isimleri unutulmak bir yana onurlu bir kuşağın gurur duyulan isimleri haline geldiler, Çünkü Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durum ve bunun karşısındaki çaresizlik, Türkiye’yi bu duruma getiren sürece daha en başında direnen devrimci gençlik hareketini ve onun önderlerini daha da değerli kılıyor.

O esmer gülüşlü çocuk idama giderken; ”Türkiye’nin bağımsızlığından başka bir şey istemedim. Bundan dolayı da ölümden korkmuyoruz. Ve ben 24 yaşındayken kendimi Türkiye’nin bağımsızlığına armağan etmekten onur duyuyorum.” Diyerek yıllar önce tehlikeyi görmüş ve bunun için kendilerini Türkiye’nin bağımsızlığına feda etmekten çekinmemişlerdi.

Gençliğin kavgasını “antiemperyalist” kavga olarak adlandıran Denizler ulusal kurtuluş savaşçıları olarak emperyalistlerin düşmanıdırlar. Bu yüzden Batıcı rejimin desteğiyle Devrimci gençler, ulusal kurtuluş savaşçıları, Atatürk’ün izindekiler idam edilmiştir. Mesaj elbette emperyalistleredir: Senin yanındayız ve düşmanlarına saldırıyoruz.
Türkiye’yi bugüne getiren süreç Denizler gibi ulusal kurtuluş mücadelesinde kararlı gençler varken olanaklı değildi. Onlar var oldukça Türkiye’yi emperyalistlere bağlayan ip bir yerde mutlaka kopacaktı. Bu yüzden Türkiye’yi emperyalistlere bağlayan ip Denizlerin boğazına dolandı.
Denizlerin idamının ne anlama geldiği bugün Türkiye’de daha da anlam kazanıyor. Devrimci gençlik hareketinin o dönemde istediği: Emperyalistlerin tahakkümünden kurtulmuş, kendi halkının iradesiyle yönetilen bir Türkiye’dir. Yani “Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye”. Denizlerin idam kararıyla, aslında, idam fetvası verilen “Bağımsız Türkiye Özlemi”dir.

Bugün Türkiye 60’lı yıllarda olduğundan daha fazla emperyalizme bağımlıdır. Türkiye’nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ABD ve AB’nin emperyalist çıkarları daha fazla tehdit ediyor.

Atatürk’ün yolundan yürümeyen siyasal düşünceler giderek güçlendi. Öyle ki Denizlerin idamından bu yana Atatürk düşmanı olduğunu gizlemeyenler yönetim kadrolarında yer alabiliyorlar. İşte Denizler böyle bir gidişi gördükleri ve ona karşı mücadele ettikleri için hedef haline geldiler. Bunun Batı işbirlikçileri açısından ne kadar yerinde bir tespit olduğunu ise Türkiye’nin geldiği son nokta açıkca gösteriyor.

6 Mayıs 1972’de darağaçlarında son soluklarında bile “Tam bağımsız Türkiye” diye haykıran üç fidanın devrimci düşünceleri ilk gün sıcaklığında yüreğimizde, bilincimizde, vicdanımızda yaşadı, yaşıyor.

YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE… Sevdanız sevdamızdır.
Birleşik Kamu İş Dönem Sözcüsü
Eğitim-iş Antalya Şube Başkanı