Anasayfa / Basın Açıklamaları / UYARIYORUZ: KESK SENDİKAL İHANETİN EŞİĞİNDEDİR!

UYARIYORUZ: KESK SENDİKAL İHANETİN EŞİĞİNDEDİR!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak 15 Ağustos’ta başlayan görüşmelere katılacak konfederasyonları kamu emekçilerine yakışır bir tavır almaya ve duruş sergilemeye davet ettiğimiz 13 Ağustos tarihli genel merkez basın açıklamamızdan bu yana geçen sadece iki gün içerisinde kaygı ve endişelerimizde ne derece haklı olduğumuzu ortaya koyan gelişmeler yaşanmıştır. Görünen odur ki; kamu emekçileri adına görüşmelere katılmış olan bazı konfederasyonlar kamu emekçilerinin kendilerinden beklediği tavır ve duruşu iki gün dahi taşıyamamışlar ve geçmiş sekiz toplu görüşmede olduğu gibi dokuzuncuda da “oyun aynı, sonuç aynı, oyuncular aynı sadece zaman zaman roller değişik” şeklindeki tahlilimizi haklı çıkarmışlardır.
Sendikalar mensubu oldukları işçi ve emekçilerin haklarını işverenlere karşı korumak için kurulan örgütlerdir. Türkiye de emperyalist devletlerin desteğiyle cumhuriyetin başına getirilmiş bir hükümet ile Memur-Sen ve KESK’in genel merkezinin bu kritik aşamada referandum sonucunu bekleyelim gibi bir ortak söylemle bir araya gelmiş olmasından Kamu İşgörenleri olarak rahatsızız. Bu söylemle: Memur-Sen ve KESK; Kamu İşgörenlerine referandumda “evet” derseniz biz toplu sözleşmeyi imzalarız demektedirler.
12 Eylülde yapılacak olan referandum Cumhuriyetin ortadan kaldırılmasına yönelik temel ilkelerin oylandığı bir eylem olacaktır. Kamu İşgörenlerine Cumhuriyetin ortadan kaldırılması aşamasında “toplu sözleşme hakkını nasıl olsa vereceğim, sabredin” talebi yurtsever kamu işgörenleri olarak bizlerin onaylayabileceği bir durum değildir. Toplu görüşme masasına oturan konfederasyonların bazı işbirlikçi başkanları kendilerini çoban sanabilir ama; yüz binlerce kamu emekçisi, bu başkanların kendi siyasi emelleri için pazarlık yapabileceği sürüler değildir.
Referandum sonucu evet çıkarsa Cumhuriyetin olmayacağı, ülkemizi federasyona götüreceği ve hangi federasyonun içinde olacağımızın bile belli olmayacağı bir durumda, toplu sözleşmenin çok da bir anlamı olmayacaktır.
Bu konuda Memur-Sen ve KESK in genel yönetiminin yanlış bir eyleme ortak tavır alıp referandum sonucunu bekleyelim demesine ve referandumda “evet” demelerine karşı çıkıyoruz. Vatanımızı bütün tutma koşularını içeren, ekonomik ve toplumsal barışı sağlayabilecek, grev hakkımızın da verileceği toplu sözleşmeler ve eylemlere her zaman varız.

Antalya Eğitim İş