Anasayfa / Basın Açıklamaları / Yarımağan Günah Keçisi Yapılıp Diğer Sorumlular Aklanıyor mu?

Yarımağan Günah Keçisi Yapılıp Diğer Sorumlular Aklanıyor mu?

KPSS İle İlgili Kopya İddialarına İlişkin Sadece ÖSYM Başkanı’nın Günah Keçisi İlan Edilerek, Diğer Sorumluların Kendilerini Aklamasına İzin Vermemelidir!KPSS’ deki kopya iddiaları ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın harekete geçmesiyle birçok adayın dikkati buradan çıkacak sonuca odaklanmıştır. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ise “Kendi ellerindeki verilere, soruşturma imkânlarına göre kopya iddiasını doğrulayacak bir sonuca ulaşamadıklarını” söylemektedir. Ancak kopya yoktur da demeyen Yarımağan, “Bundan sonrası savcılara kalmış” demekte ve soruşturmada hesap verdikten sonra görevden ayrılacağını ifade etmektedir.
Basında yer alan haberler doğrultusunda YÖK Denetleme Kurulu’nda “Sorular sızdırılmış olabilir” kanaatinin ağır bastığı ifade edilmektedir. Bugüne kadar ÖSYM üzerinden yürütülen tartışmaların en önemli muhataplarından olan YÖK Başkanı’nın sessizliği ise dikkat çekicidir. Özellikle ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın, KPSS ile ilgili kopya iddiaları ile ilişkili olarak “Şevkim Kırıldı. Bu İşin Hesabını Vereceğim. Sonra da Görevi Bırakacağım” şeklinde gerçekleştirdiği açıklamalar, bu şaibeli sürecin günah keçisi olarak seçildiğinin de göstergesidir. Çünkü bu iddialar karşısında tüm sorumluluk sadece ÖSYM başkanına bırakılmıştır. YÖK Denetleme Kurulu’nun “sorular sızdırılmış olabilir” kanaati de bu yönde atılmış bir adımdır. Halbuki YÖK’e bağlı bir kurum olan ÖSYM üzerinden yürütülen merkezi sınavların örgütlenmesi hizmetinin iyi işlemesi için YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a da gerekli eylem ve işlemlerin yapılması sorumluluğu düşmektedir. Özcan’ın bugüne kadar sessiz kalması bu açıdan manidardır. Ayrıca bu süreç içersinde yaşanan birçok gelişme, sadece milyonlarca insanın geleceğini şekillendiren sınav sisteminin çürümüşlüğüne değil, daha köklü bir çürümüşlüğe de işaret etmektedir. Söz konusu iddiaların kanıtlanması sonrasında ortaya çıkabilecek kişisel ve kurumsal ilişkilerin boyutu aynı zamanda siyasal bir sorumluluğu da beraberinde getirecektir.
Bu süreç netleşmeden öğretmen atamalarının gerçekleştirilmesi de birçok sorunu beraberinde getirecektir. Öyle ki iddiaların doğru olduğu kanıtlanırsa birçok adayın puanında artış olacak ve bu puan artışı adayların geleceklerini etkileyecektir. Böylesine geniş bir kesimin geleceğini şekillendirecek bu hayati sürecin sorumluluğu sadece bir kişiye yüklenerek diğer sorumlular gözden kaçırılmamalıdır.
Ünal Yarımağan’ın ifade ettiği gibi ortada verilmesi gereken bir hesap vardır. Ancak bu hesabı vermesi gereken sadece ÖSYM ve Ünal Yarımağan değildir. Başta ÖSYM’nin bağlı bulunduğu kurum olan YÖK ve Başkanı olmak üzere MEB ve Milli Eğitim Bakanı da bu hesabı vermesi gerekenler arasındadır.
Sendikamız Eğitim Sen sadece iddiaları değil bu süreç içersinde atılan tüm adımları da yakından takip etmektedir. Kanaatlerin değil, gerçekleri yansıtan somut bilgilerin ortaya çıkması için bu sürecin takipçisi olmayı bırakmayacaktır.
Göksel Rıza ÖZKAN
Niğde Eğitim Sen Başkanı