Anasayfa / Basın Açıklamaları / “YENİ COPLU KUVVETLER VE AKP’NİN İSTİHDAM ANLAYIŞI!‏

“YENİ COPLU KUVVETLER VE AKP’NİN İSTİHDAM ANLAYIŞI!‏

Basında yer alan bir haber AKP’nin devlet ve toplum ilişkisine yaklaşım biçimindeki hakim olan zihniyetini açıkça orta koymuştur. Habere göre Emniyet Müdürlükleri’nin çevik kuvvet birimlerine toplumsal olaylarda yardımcı olacak yedek kuvvet oluşturulacağı ifade edilmektedir. Kurulduğu günden bugüne kadar ölçüsüz şiddet kullanma birimi haline gelen çevik kuvvet birimine bu desteğin sağlanması ihtiyacı, haberde yer alan “gaz yok cop var” başlığı ile açıklanmaktadır. Emekçilere, öğrencilere ve hakkını aramaya çalışan tüm kesimlere karşı zaten bu birim gayet çevik bir biçimde cop kullanabilmekte, hatta gaz bombalarını can güvenliğini tehdit edecek şekilde kullanmaktadır. Bu ihtiyacın asıl sebebi AKP’nin baskı ve şiddet gücü haline gelmiş bu birimlerin kuvvetine kuvvet katarak şiddeti daha sert ve daha fazla göz korkutan bir kolluk gücü oluşturmaktır.
Sürekli olarak ifade edilen neoliberal politikaların, devleti denetleyici ve düzenleyici bir aygıt olarak dönüştürme hedefinin sonucu olarak daha baskıcı ve şiddet mekanizmaları daha sert işleyen güçlü bir devlet oluşturulmak istenmektedir. Bu amaçla 4 bin Çevik Kuvvet polisinin görev yaptığı İstanbul’da 2 bin, Ankara’da ise bin polisten oluşan toplu kuvvetin mevcut görev yapan polisler içinden kurulması karşısında sayıları yeni mezunlarla birlikte 400 bine yaklaşan ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunları dikkate bile alınmamaktadır. Giderek daha güvencesiz şekilde istihdam biçiminin oluşturulduğu ve ciddi boyutlara ulaşmış işsizlik gerçeği karşısında çözümün buralarda aranması manidardır. KPSS’ye girdikten sonra sonucunu bile beklemeden intihara sürüklenen gencecik insanların yaşam hakları görülmezken “kamu düzeninin sağlanması” adına daha fazla şiddet mekanizmaları üretmek manidardır.
Son günlerde gündemde sıkça yer tutan “özel ordu” tartışmalarında Başbakan Erdoğan’ın istihdam edilmesi düşünülen gençler için “Ölümle karşılaşacağını bilerek görev yapacaklar” diyerek ölüme göndereceği insanlarla sorun çözme kabiliyetini ortaya koymuştur. “Güçlü Ordu Güçlü Türkiye” şiarı da neoliberalizmin güçlü devlet algısını özetlemektedir. Türkiye’nin kronikleşmiş bir çok sorununa “teğet geçerek” “güçlü devlet” yaratma çabası, sorunlarımızın çözümlerini sağlamamaktadır. Bir tarafta mesleklerini yapmak için atanmayı bekleyen yüz binlerce öğretmen, diğer tarafta ölüme gönderilecek olan gençlerimiz bulunmaktadır. Ortaya çıkan bu tabloda ataması yapılmayan öğretmenlerin bir kısmının mesleklerinden vazgeçerek polis, özel güvenlik gibi kolluk hizmetlerine yönelmek zorunda kalması, AKP’nin yaşanılan sorunların çözümünde kullandığı tercihin de “güvenlik” kaygısı üzerinden şekillendiğini göstermektedir.
Polis alımlarının, öğretmen alımlarından fazla olduğu ülkemizde AKP’nin izlediği politikaların şiddet dışında bir şey üretmeyeceği çok açık bir şekilde ortadadır. Bu politikalar kapsamında harcanak olan milyonlarca lira bugüne kadar “güvenlik” harcamaları bünyesindeki milyarlarca liraya ek olmak dışında bir anlam taşımayacak, sorunları çözmeyecektir. Kaldı ki var olan sorunların derinleşmesinden başka bir şeye hizmet etmeyecektir.
Böylesi devasa bir bütçenin eğitim alanında harcanmış olması sonrasında çok daha farklı bir Türkiye ile karşılaşacak olacağımız gerçeği, bugüne dair izlenen politikalarda yol gösterici bir rol teşkil etmektedir. Eğitim Sen olarak genç insanların ölüme değil okullarına gönderildiği; eşitlikçi, özgürlükçü bir Türkiye perspektifinin öneminin farkında olarak mücadele etmeye devam edeceğiz.
Göksel Rıza Özkan
Niğde Eğitim Sen Başkanı