Anasayfa / Basın Açıklamaları / YURT DIŞINDAN ALINAN DİL SERTİFİKALARINI BAKANLIK KABUL ETMİYOR…

YURT DIŞINDAN ALINAN DİL SERTİFİKALARINI BAKANLIK KABUL ETMİYOR…

6 Şubat 2010 tarihinde yapılan, yazılı sınavı kazanarak mülakat hakkı elde eden öğretmenler bir sürpriz ile karşılaştı.Yurt Dışında görevlendirilecek öğretmenlerin mesleki yeterlilik sınavı kılavuzunun ,” 11 a. Bendinde” belirtilen sınav başvurusunun son günü itibariyle, son beş yıl içinde KPDS’den en az ‘’50’’ (elli puan) veya yetkili kurumlarca verilen en az, B1 düzeyinde belgeye sahip olmak. Bu maddeye göre 5 yıl önce dil sertifikası olan bir öğretmen mülakat hakkı kazansa dahi mülakata başvuruda bulunamamakta, örneğin Almanya’ya gitmiş, bu ülkenin en prestijli kurumunda eğitim görmüş, Goethe enstitüsü’nden 6 yıl önce dil sertifikası almış olsun .Öğretmenimiz yazılı sınavı kazanmış olsa dahi mülakata müracaat edememektedir.Çünkü uluslararası tanınan sertifikanın ülkemizde geçerlilik süresi 5 yıldır.
Soruyoruz;
– Ortak kültür komisyonu, uluslararası tanınan bir sertifikanın geçerlilik süresini hangi kriterlere göre 5 yıl olarak belirlemiştir?
– Sertifikalar 5 yıl geçerli olacaksa, diplomalar içinde komisyon tarafından geçerlilik süresi belirlenmişimidir?

Uluslararası geçerliliğe sahip dil sertifikaları, ülkemizde süre engeline takılmakta öğretmenlerimiz mağdur etmektedir. Bu durumda olan bir çok öğretmenimizin yurt dışında görevlendirilmesi engellenmiştir.Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için bakanlıktan açıklama beklenmektedir. Sendika olarak konunun takipçisiyiz. Gerekirse konuyu yargıya taşıyacağız.

Enver DEMİR
Türk Eğitim-Sen İst.5 No lu Şb .Bşk